Kyselina citronová - nedílná součást každého mýdla!

Kyselina citronová - nedílná součást každého mýdla!

Kyselina citronová se přirozeně vyskytuje v ovoci i v našem vlastním organismu, kde hraje klíčovou roli v metabolismu, ale proč ji dávat do mýdla? V každé větě na mém eshopu, v článcích, v příspěvcích i ústně opakuji, že má mýdla jsou bez chemických přísad, pouze z přírodních surovin. A přitom při přečtení složení zjistíte, že výrobek obsahuje kyselinu citronovou. No, to nezní úplně čistě, že?

Proč tam vlastně je a co tam dělá?

Každé vaření mýdla začíná úplně stejně: do hrnce odvážím přesné množství vody, do ní přidám kyselinu citronovou, nechám rozpustit a až následně vsypu louh, přesněji hydroxid sodný. Už v tuto chvíli začíná zajímavá chemická reakce. Dojde totiž k reakci mezi kyselinou a zásadou za vzniku citrátu sodného (tedy sodné soli od kyseliny citronové). A citrát je přesně to, co v mýdle potřebuji.
Pokud vám doma z kohoutku teče tvrdá voda (která má v sobě hodně vápníku a hořčíku), pak víte, že používání pevných mýdel sebou nese nepříjemnost v usazování šedého a mastného povlaku na umyvadle či vaně. V případě vlasových mýdel je pohroma ještě větší, protože již zmíněný šedý a mastný povlak se vám může zachytit na vlasech. Právě citrát tomu dokáže snadno zabránit - jako správné chelatační činidlo bude s ionty vápníku a hořčíku reagovat rychleji a nedovolí jim navázat se na částečky mýdla, které se jinak s oblibou usazují na umyvadle či vaně. Díky tomu se nemusíte bát používat mé výrobky, i když víte, že vám doma teče tvrdá voda.

Kompletní nabídku mých produktů najdete zde.